Categorie:

Amarone della Valpolicella, La Dama

 39,50 inclusief BTW

Deze Amarone 2015  kreeg op de BIO beurs in 2021 in Montpellier de gouden medaille een eer die nog geen andere Amarone heeft gehad.

 • Producent Gabriele van “La Dama” uit Negrar, het hart van het Valpolicella gebied. (reserveer proeverij bij het wijnhuis!))
 • Amarone druiven: Corvina, Molinario, Rondinella (zie foto met alle druiven)
 • 18 Maanden houtlagering en 14 maanden rijping in de fles
 • Wijn met restzoet en intense volle smaak
 • Heerlijk bij vleesgerechten met stevige saus, lam, of ander gegrild vlees met zachte saus. Kazen (tikkeltje zoet in de kaas – bv Boerentrots uit Twente)

Een van de drie koningen van de Italiaanse wijnen.

 • Amarone druiven: Corvina, Molinario, Rondinella
 • Na selectie in de wijngaard worden de druiven 3 1/2 maand gedroogd onder voortdurende luchtverplaatsing. De druif verliest hiermee meer dan 40% van het vocht
 • Daarna een lange fermentatie van 6 tot 8 weken en een fantastisch product hoeft alleen nog maar te rijpen
 • 18 Maanden houtlagering en 14 maanden rijping in de fles
 • Wijn met restzoet en intense volle smaak
 • Heerlijk bij vleesgerechten met stevige saus, lam, of ander gegrild vlees met zachte saus. Kazen (tikkeltje zoet in de kaas - bv Boerentrots uit Twente)
 • Biologisch en dat is in deze regio helaas nog uitzondering
 • hoge scores - top 5 bij een proeverij met 85 collega's een 9 van Hamersma - gouden palm op de Biobeurs in Montpellier op de Bio vakbeurs.

Een van de weinig BIO wijnen uit het Valpolicella gebied. Dat komt omdat het essentieel is dat er geen bacterie en schimmelgroei bij deze druiven optreed. Ze worden namelijk 3 1/2 maand gedroogd door intense luchtcirculatie. Na het persen  de fermentatie. 6 tot 8 weken bij 24 graden.

Een super geconcentreerde wijn dus. In het voorjaar zijn al het aantal trossen aan de plant gereduceerd om meer mineraliteit in de druif te krijgen. Door deze tweede snoei en door de indikking wordt nog eens meer dan 40% door het drogingsproces aan vocht uit de druif verwijderd. Veel suikers dus in de wijn en dan kan er een maximaal alcohol % worden gehaald. (meer dan 16% in dit geval.

Een tophuis en een van de wijnige die ook nog Biologisch werkt. Hoewel, langszaam zijn er meer die de stap wagen. Was deze regio ooit een volgeling van de Franse stijl – met alle technieken en pesticiden erbij. ook hier kan biologisch gewerkt worden en het feit dat La Dama onder 85 wijnboeren de top 5 bij een blinde proeverij haalde. Heeft velen tot denken gezet. De toekomst is biologisch….

 

Corvina, Molinario en Rondinalla zijn de druiven waarmee gewerkt wordt

 1. Gemiddeld beoordelen klanten deze wijn met een 4.5 gemiddeld op de schaal van 5
 2. Op de Bio wijnbeurs in Montpellier werd al twee keer de Gouden Palm gegeven.
 3. Het grootste compliment is echter de top 5 plaats bij een blinde proeverij van de wijnen van 85 producenten in het classico gebied, waar vooral de collega’s met grote verbazing kennis van maken, want een joimge wijnboer, pas in de 90er jaren begonnen als zelfstandig wijnmaker, wel met een van de mooiste wijnkelders met de allerlkaatste snufjes (ga het zelf bekijken) en dan BIOLOGISCH  werken. Dat was in deze streek vloeken. Maar tegenwoordig zijn de beste wijnen vaak bio wijnen. Het is dus geen toeval meer.

Extra informatie

Wijnhuis

La Dama

Soort

Rode wijn

Kwaliteit

DOCG

Snelle levering

Uw wijn wordt snel geleverd op uw bezorgadres

Veilige betaling

Veilig en betrouwbaar betalen

Professioneel advies

Advies van uw sommelier Eduardo Baten