Wijnhuis San Michele
Wijnhuis San Michele
Het San Michele Consortium is opgericht in 2013, het jaar waarin de vier leden elkaar ontmoetten en hun vaardigheden bundelden om een autonome entiteit te creëren die de Vermentino di Gallura zou valoriseren.
De tien hectare wijngaarden bevinden zich in het hart van Gallura, in de buurt van Berchidda, in de buurt van een plattelandskerk, ‘San Michele’, waaraan het Consortium zijn naam ontleent.
Traditie en Natuur
Het belangrijkste doel van het Consortium is een product van hoge kwaliteit dat het karakter van de druiven en het land waar het vandaan komt versterkt. Daarom wordt de wijngaard verbouwd met als doel de productie per hectare te beperken tot minder dan 70/75 kwintaal, dankzij kundig snoeien en gecontroleerd gebruik van noodirrigatie.
Het wijnhuis
Consorzio San Michele https://www.consorziosanmichele.com/
Het San Michele Consortium werd opgericht in 2013, het jaar door vier kleinere wijnboeren met passie voor het vak. Ze besloten om meer samen te werken een, zoals ze dat mooi noemden “ een autonome realiteit te creëren” ofwel een bedrijf op te richten die de Vermentino di Gallura zou versterken.
De tien hectare wijngaarden bevinden zich in het hart van Gallura, vlakbij Berchidda, vlakbij een landkerk, ‘San Michele, waaraan de naam van het Consortium is ontleend.
Het is de enige regio in Sardinië waar een DOCG wijn te vinden is.
De missie van het bedrijf is de productie van Vermentino di Gallura, waarbij alleen zorgvuldig geselecteerde Vermentino-druiven worden gebruikt die leven geven aan een product dat bestand is tegen de alchemie en vervuiling die door de markt worden opgelegd, de afronding en “traminerisatie” die de laatste tijd zo in de mode zijn.
Uiteindelijk moeten degenen die onze wijnen drinken zichzelf kunnen doordrenken met de parfums van de aarde, de wind en de zon, waar we elke dag van genieten.
Oogst en vinificatie
De oogst gebeurt uitsluitend met de hand en de druiven, die op een gecontroleerde temperatuur worden gehouden, worden binnen 4/6 uur na het snijden gekneusd om hun natuurlijke kenmerken zo goed mogelijk te behouden. De vinificatie bestaat uit zachte persing, gisting in roestvrij staal op 15-16 graden en 7-8 maanden rijping op de droesem; na botteling (eind mei) verdere rijping gedurende 2 maanden in glas.
Oogsten
De druiven worden uitsluitend met de hand geoogst en bij een gecontroleerde temperatuur gekneusd binnen 4 tot 6 uur na het plukken om hun natuurlijke kenmerken zo goed mogelijk te bewaren.
Kwaliteit
Het belangrijkste doel van het Consortium is een product van hoge kwaliteit dat het karakter van de druiven en het land waar het vandaan komt versterkt; om deze reden worden de wijnstokken getraind, met als doel de productie per hectare onder de 70/75 kwintaal te houden, dankzij kundig snoeien en gecontroleerd gebruik van noodirrigatie
Bodem en Wijnstokken
Bodem en wijnstokken
De bodem van granietrotsen waarop de wijnstokken staan, het niet-verontreinigde water dat de hellingen bereikt vanaf de berg Limbara, het typische microklimaat van het gebied, gecombineerd met de kennis van de partners in het telen van de wijnstokken, het strikt handmatig oogsten en het zuivere vinificatieproces, hebben geleid tot de drie labels van deze Vermentini di Gallura D.O.C.G. “INVIDIA” “SINFONIA” “SUPERBIA”.
De wijnen
Van dit wijnhuis hebben wij op dit moment de volgende wijnen in ons assortiment:
Beoordeling Hamersma
Hamersma gaf de wijnen van San Michele een uitstekende beoordeling En daar zijn wij het helemaal mee eens.
Klik hier om de proefnotities te lezen.