+31 (0)651 222 009 info@bio-wijn.nl

Wijnhuis Cantina Vignuolo

Wijnhuis Cantina Vignuolo

Wijnhuis Cantina Vignuolo

La Cantina di Andria, bekend als de “Vignuolo”, vernieuwt de ervaring van Cantina Cooperativa della Riforma Fondiaria ACLI, opgericht in 1959 met als doel waarde toe te voegen aan de lokale druiven van het “Murgia” gebied, vruchtbaar land, rijk aan geschiedenis en cultuur.

De huidige partners hebben de erfenis van de Cantina Cooperativa della Riforma Fondiaria ACLI ontvangen en dragen hun kostbare kennis over aan de nieuwe generaties, dankzij hun dagelijkse zorg, de traditionele landbouwmethoden en de voortdurende technologische innovaties.

Vandaag de dag telt Vignuolo ongeveer 40 producerende partners en eigenaren van wijngaarden, die ongeveer 200 hectare beslaan op de heuvels van Castel del Monte, een gebied met een hoge oenologische roeping en bijzonder gunstige pedagogische en klimatologische omstandigheden.

 

Wijnhuis

Vignuolo Cantina di Andria ( https://www.vignuolo.it/en/ )

De Cantina di Andria is een coöperatie die met traditionele landbouwmethoden en de voortdurende technologische innovaties een vernieuwingsperiode doormaakt. Tegenwoordig telt Vignuolo ongeveer 40 productiepartners en eigenaren van wijngaarden, die ongeveer 200 hectare beslaan op de heuvels van Castel del Monte, een gebied met al eeuwenlang traditie met wijnbouw. Al 2000 v.Chr. werden in deze regio door de Grieken druiven aangeplant. De regio heeft een hoge oenologisch gunstige klimatologische omstandigheden. De zee is dichtbij dus ‘s-nachts voldoende afkoeling en vocht in de atmosfeer.

De aandacht voor het milieu en de gezonde manier van produceren zijn waarden van de producerende partners van de coöperatie. Dit bracht het wijnhuis ertoe zich te concentreren op een biologische aanpak die leidde tot een nieuwe biologische productlijn.

De gedreven manager Sebastiano Spagnoletti Zeuli is een bevlogen inspirator voor het wijnhuis. Een oude coöperatie wordt nieuwe energie in gestopt en met succes. Jaarlijks verbeteren de wijnen en dankzij zijn inspanning is deels de productie ook Biologisch gecertificeerd.

Een wijnhuis met een prachtige Rosato – maar ook de rode wijnen zijn typerend voor het land, de druiven geven aan waar ze oorspronkelijk vandaar komen. De Nero di Troia

Met dank aan de Grieken!

Biologisch

Biologische landbouw staat het gebruik van chemicaliën niet toe om het milieu minder te belasten. De communautaire verordening regelt ook de zwavelgehaltes in biologische wijnen.

In het bijzonder moeten biologische wijnen voldoen aan de totale zwavellimieten voor droge biologische rode wijnen van maximaal 100 mg/l, terwijl voor de droge witte wijnen een maximum van 150 mg/l geldt.

Binnen die verordening wordt ook verwezen naar praktijken die ze na verloop van tijd willen verwijderen uit het vinificatieproces, zoals de thermische behandelingen en het gebruik van gesmolten ionenuitwisseling.

De wijnmakerij zelf voldoet aan de vereisten van Vegan, door geen gebruik te maken van klaringsproducten zoals albumine of caseïne, zoals de EU voorschrijft..

 

De regio

Murgia en vooral het heuvelachtige gebied rond Andria, goed in de zon en aan zee, zijn bevoorrecht voor de wijnbouw, dankzij hun altijd milde klimaat, optimale temperatuurbereik, droog en spaarzaam regenachtig weer, dankzij de natuurlijke beschermende barrière van de Apennijnen .

Hier wordt de synergie tussen mens en wijnstok geactiveerd voor het bewuste hergebruik en de ontwikkeling van de bodem.

La Cantina di Andria -  Vignuolo

La Cantina di Andria – Vignuolo

 

De wijnen

Van dit wijnhuis hebben wij op dit moment de volgende wijnen in ons assortiment:

 

Certificering

De grote aandacht voor de bescherming van het milieu waarin de druiven worden geproduceerd, heeft ertoe geleid dat onze boeren milieuvriendelijke landbouwtechnieken toepassen.

Het grootste deel van de kwaliteitsdruiven wordt geproduceerd met de technieken die vereist zijn voor biologische landbouw en Vignuolo is biologisch gecertificeerd bij ICEA.

De certificeringsactiviteiten worden gedragen door de producenten die investeren om hun professionaliteit te verbeteren en vooral om liefde, ernst en passie voor hun werk over te brengen op de consument

BIO Certified

BIO Certified

La Cantina di Andria in Beeld

Cantina Fignuolo