Colline del Sole

Azienda Colline del Sole, qualità per vocazione

La Cantina Colline del Sole ligt in de regio van Avellino in het hart van een prachtig wijngebied met vooral top witte wijnen.  De familie Iommazzo zijn traditionele wijnbouwers, een familiebedrijf dat al lang gelden de keus maakte om zo “schoon” mogelijk te werken. Opgericht in 1972 is het bedrijf opgericht in de gemeente Torrioni in de provincie Avellino. De ligging is midden in het Greco di Tufo DOCG-gebied waarvoor strikte regels bestaan.

De Wijnen. Dankzij de 6 hectare (2011) wijngaarden beheert het bedrijf de productie van Fiano di Avellino en Taurasi, beide DOCG daarnaast DOC Irpinia Aglianico en IGT Falanghina, en natuurlijk de Greco di Tufo DOCG. Tegenwoordig heeft het de beschikking van veel meer hectaren op pachtbasis en dan wordt het moeilijker om biologisch gecertificeerd te werken. Elk stuk moet voldoen aan de eisen en de kosten van het certificeren van elk perceel zijn niet op te brengen. De Greco di Tufo is de enige wijn die nu ook Biologisch gecertificeerd is. Echter op alle percelen wordt hetzelfde gewerkt. Voor ons geen belemmering om met dit wijnhuis te werken, omdat de wijngaarden veelal aan bosranden liggen en er in deze hele streek weinig tot niets wordt gebruikt aan b.v. pesticiden en andere chemicaliën.

De wijnmakers zijn Roberto Iommazzo, tegenwoordig ondersteund door zijn dochter Margherita  die ook de oenologen opleiding recent afrondde. In 2011 werd het bedrijf deelgenoot  van het “Magis” programma wat o.a. wetenschappelijk wordt ondersteund. Door deelname zijn de bedrijfsprocessen aangepast aan de vraag van de toekomst – klimaat vriendelijk en biologisch werken. Vanaf het jaar 2021 ook biologisch gecertificeerd voor die wijngaarden die centraal gelegen naast het moederhuis. De Greco di Tufo is momenteel ook Bio Gecertificeerd.