*TRUFFEL en HONING PRODUCTEN*

De truffel is de zeldzaamste, kostbaarste vrucht op aarde.   

De diamant van de keuken sinds de oudheid dankzij zijn buitengewone organoleptische eigenschappen, het is een hypogeuze schimmel in de vorm van een knol (geslacht Tuberaceae, familie Tuberaceae) en groeit van nature nabij de wortels van bomen, zoals de eik, hazelnoot, haagbeuk en durmast, waarmee het een symbiotische relatie tot stand brengt. Het bestaat uit een vlezig interieur, bekend als de gleba, omgeven door een corticale laag die de peridio of huid wordt genoemd. Het bevat een hoog percentage water, vezels en minerale zouten, die het via de wortels van de gastplant uit de aarde opneemt.

De jacht op truffels is een oude kunst die het ritme van de natuur volgt. Een truffeljager wordt altijd vergezeld door een hond die getraind is om truffels te zoeken en deze training duurt ongeveer vier of vijf jaar. Elk type hond kan mogelijk geschikt zijn, ook al is het enige ras dat bekend staat om zijn vermogen om de truffel te vinden, de Lagotto Romagnolo.

De prijs van de witte truffel kan oplopen tot wel € 4000 per kg. De zwarte zomer truffel is minder zelfdzaam en schommelt tussen de € 100 en € 250 per kg afhankelijk van de tijd in het seizoen en de vraag op de markt.

In het verleden werd de truffel geoogst met varkens. Het varken had namelijk de gewoonte de truffel in de bek te nemen, een hond krabt de grond weg met zijn voorpoten. Dus geen bijtsporen op de truffel. Deze methode is dus inmiddels verlaten.

De jager moet een identiteitskaart hebben waarmee hij in bepaalde gebieden kan zoeken. Hij moet respect tonen voor de natuurlijke omgeving en andermans eigendommen. Wanneer de truffel het juiste rijpingspunt bereikt, geeft hij zijn karakteristieke geur af. Dit is het moment waarop de hond het weet te detecteren. Zodra het gebied is geïdentificeerd, gebruikt de jager een speciale "troffel" om de vrucht op te graven.

Na het oogsten repareert hij de kluiten aarde die hij heeft verwijderd, wat essentieel is voor de knol om nieuwe kleine wortels te vormen en weer op dezelfde plaatsen te groeien. Die plek (gedeelte van een bos) wordt door de truffeljager gehuurd! Elke truffel heeft zijn eigen specifieke geur, gegenereerd door een ongelooflijke mix van stoffen, die steeds intenser wordt naarmate hij rijpt.

Truffel recepten in het Italiaans! zie hier

   

Voor de Masterclass wijn en spijs gebruiken we altijd producten die net iets leuker zijn om eens te proeven. Vandaar dat wij altijd op zoek zijn naar bijzondere ingrediënten voor de hapjes. In de loop der tijd hebben we een mooie verzameling gevonden. Op deze pagina de truffel producten die wij deels op voorraad hebben en b.v. de verse truffel ook te bestellen zijn. 

 

Bel T 0651 222 009  Mail info@pura-passione.nl

Ed Baten - Ploegveld 47 Vught

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2008 - 2022 webwinkel Pura Passione en Bio-wijn.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel