BIO WIJNEN INFORMATIE

Schrijf in voor de nieuwsbrief en we houden u op de hoogte!

 

BIO wijnen

Keuze voor 100% BIO wijnen

Ook via www.bio-wijn.nl kunt u op deze pagina terecht komen. Binnen onze Pura Passione website vindt u een overzicht van wijnen die van druiven gemaakt zijn, die op biologische of biodynamische wijze geteeld zijn en die wij gemakshalve BIO-wijnen noemen. Omdat we niet 100% alle producten biologisch hebben, zijn we niet SKAL gecertificeerd. Echter op de wijn-etiketten kunt u zelf het EU certificaat zien. Dat moet genoeg zijn toch?

BIO = LOGISCH - onze keus!

  • Minder sulfiet (van maar 40 Mg/ltr terwijl 100 tot 150 meer gebruikelijk is
  • Minder gerommel in de wijngaard
  • Geen kunstmest dus geen overbelasting van de wijngaard
  • Geen opesticiden in de wijngaard
  • In Laboratorium gecontroleerd

Eigen import

De meeste wijnen worden door ons zelf geimporteerd. Na twee sommelier opleidingen en 13 jaar ervaring met inkoop van wijnen werd duidelijk dat het roer om kan naar wijnen met minder schadelijke effecten.  Op dit moment zijn we bezig veel nieuwe wijnen toe te voegen en de oude (niet bio) wijnen zijn grotendeels al verwijderd. (zie verkoop kelderschatten en kelder restanten!) Als (oud) manager in de gezondheidszorg en verpleegkundige is bij deze sommelier de aandacht voor GEZONDHEID een ingebouwde reflex. De keus om over te stappen is dus ook heel logisch vananuit dat perspectief.

Proeven!

Thuis proeven, bestel een proefpakket tegen gereduceerde prijs of laat deze sommelier uw groep thuis of tijdens een masterclass verrassen met 10 wijnen en passende hapjes. Nog nooit een negatieve klank gehoord hierover. 2 1/2 tot 3 uur genieten van wijn en spijs en het verhaal er achter.  

Italiaanse wijnlessen online en proeven thuis!

In samenwerking met Josje van Oostrom, gastronoom sommelier die in Italië woont en werkt o.a. een boek schrijft over Italiaanse BIO wijnen en online wijncursussen organiseert gaan wij samen ook de proefpaketten aanbieden en regelmatig ook in Nederland informatieve proeverijen organiseren. Josje is vooral bezig met "natuurwijnen"  meer weten? Zie www.divinonatura.nl

Met De Groene Slijter uit Nijmegen kunnen we ook vertsterkte BIO producten leveren. Interesse kijk eens op hiun website www.degroeneslijter.nl 

Meer weten / contact

Mail naar info@pura-passione.nl voor meer info of bel Gastronoom sommelier Ed Baten (Nederlandse en Italiaanse sommelier opleiding gevolgd) T 0651222009 

 

Geniet zoals altijd, "met mate en regelmaat" en met Pura Passione!

 

Chemische -synthetische spuit en bemestingsmiddelen.

De wettelijke richtlijnen in de EU verbiedt de toepassing van chemische -synthetische spuit en bemestingsmiddelen. Wel mag er koper en zwavelsulfaat gebruikt worden voor de bestreiding van ziekten in de wijngaard en tijdens de fermentatie (zijn natuurlijke producten), echter deze worden zo min mogelijk toegepast. Normaal mag er tot 150 mg sulfiet per liter in een wijn voorkomen (nieuwe EU richtlijn per 1-1-2009). De BIO wijnen hebben doorgaans slechts 30 mgr. sulfiet per liter.

Gentechnieken

Het inzetten van gentechnieken en op deze wijze veranderde organismen zijn in de biowijn productie verboden. De planten in een biologische omgeving worden zelf langszaam maar zeker meer immuun tegen ziekten.Biologiech geproduceerde druiven worden op een goede bodem geteeld, met voldoende natuurlijke voedingsstoffen en vaak worden andere planten die de juiste voedingsstoffen hebben in de nabijheid (vaak tussen de wijnranken in) geteeld. Door op het juiste moment te ploegen krijgt de druif weer nieuwe voedingsstoffen. Ook worden bloemen en planten gezaaid die de juiste insecten aantrekken, zowel boven de grond als er in. Dit ook ter voorkoming van teveel verkeerde insecten in de wijngaard. Deze wijze van produceren noemt men biodynamische druiventeelt.

Strengere regels voor

Hoewel de regels vooral de gezonde plant en dierwereld in de wijngaard beschermen, gelden ook in de wijnkelder strenge regels.

Voor het stabiliseren, filteren en in balans brengen van de Biowijn mag geen gelatine, runderbloed, metawijnzuur of andere discutabele middelen worden ingezet. De wijn dient op zo natuurlijk mogelijk wijze tot stand gebracht te worden. Zo zijn ook omgekeerde osmose (onttrekt water aan de wijn en maakt deze daardoor geconcentreerder) of kryoextraktie (Wijnconcentraat uit bevroren druiven winen),  niet toegestaan. 

De most van de wijn mag tot maximaal 40 graden verhit worden en niet zoals voor gebeurt tot 60 graden of meer. Dat alles dient ertoe om een zo natuurlijk mogelijk product te maken.

Deze wijnen zijn wel iets duurder omdat de opbrengst per hectare minder is (geen extreme toevoeging kunstmest) en ze is zeker in het begin meer ontvankelijk voor ziekten. Meer risico op een mislukking van de oogst dus. Echter de wijngaard ontwikkeld zich met de jaren tot een sterke biotoop die steeds betere druiven levert en daardoor ook steeds betere wijnen.

 

 

Zie ook een artikel wat recent  in Trouw verscheen.

 

Pure wijn bestaat (bijna) niet

HOME

TEKST REMKE DE LANGE 0:00, 29 juni 2013

Anders dan het label van fruityoghurt, frisdrank of ketchup, vermeldt een doorsnee wijnetiket allerlei prachtigs over lange familietradities, maar geen woord over ingrediënten. Hoe zit dat?

Wijn is een natuurproduct. Vergiste druiven. Wil je het als wijndrinker helemaal zuiver, dan kies je biologische of biodynamische wijn. Toch?

Zo simpel is het niet. Wijn is, net als andere goederen in de supermarkt, meer en meer een industrieel product geworden. Machinale oogst en irrigatie, gekoelde vergisting en transport - met dank aan technologische ontwikkelingenwordt wijn op grote schaal geproduceerd. Goed nieuws voor de moderne wijndrinker: nooit eerder was er zoveel technisch goede, betaalbare wijn te koop. De keerzijde: je weet niet altijd precies wat er in de fles zit.

Anders dan het label van fruityoghurt, frisdrank of ketchup, vermeldt een doorsnee wijn-etiket allerlei prachtigs over 'lange familietraditie' en 'de beste wijngaarden', maar geen ingrediënten. Dat terwijl de Europese Unie bij wijnproductie maar liefst 43 procédé's toestaat, waaronder de toevoeging of het gebruik van arabische gom, siliciumdioxide en tongbrekers als polyvinylpolypyrrolidon. Geen gezellige teksten als je met een rosé in de tuin zit. Eigenaardig is het wel.

Voor de wet hoeft de vermelding van ingrediënten niet, zegt een woordvoerder van de Nationale Voedsel- en Warenautoriteit. Moet een etiket op een product met meer dan één ingrediënt vermelden wat er in zit, voor dranken verkregen door alcoholische gisting geldt een uitzondering. Tenzij het om allergenen gaat. Vandaar dat het conserveringsmiddel sulfiet, dat allergische reacties kan veroorzaken, wel verplicht staat vermeld.

Sulfiet is cruciaal als je wilt weten of je met biologische wijn of conventionele wijn te maken hebt: biologische wijn heeft een minder hoog sulfietgehalte. Daarnaast zijn, uiteraard, chemische groeimiddelen, onkruidverdelgers, pesticiden en een aantal technische ingrepen zoals de-alcoholisatie niet toegestaan. Fijn voor de milieubewuste wijnliefhebber, maar de lijst toegestane toevoegingen blijft niettemin lang: wijnmakers hebben allerlei middelen tot hun beschikking om smaak, geur en uiterlijk van hun wijn te sturen. Een uitkomst voor wie een moeilijk wijnjaar heeft en geen futloze wijn wil afleveren. Of: voor wie jaar in jaar uit precies dezelfde wijn wil maken.

Tannines en zuren kun je toevoegen om de smaakstructuur van wijn te verbeteren. Gekweekte gisten, enzymen en stabilisatoren zorgen voor een keurige vergisting. Chemiebedrijf DSM produceert een middel dat kristalvorming tegengaat.

Schadelijk, die trucjes? Allerminst.

Maar wil de consument, die in de winkel kritisch naar de labels van rookworst en soep kijkt, niet gewoon wéten wat een wijnmaker zoal kan inzetten? Wat te denken bijvoorbeeld van dierlijke producten als voedselgelatine, vislijm en kippe-eiwit lysozym?

De Californische wijnmaker Randall Grahm meent dat we dat wél willen weten. Grahm, die met zijn bedrijf Bonny Doon biodynamisch werkt, nam in 2007 een initiatief: zijn etiketten zouden voortaan precies vermelden wat er in de wijnkelder is gebruikt. Ook stoffen die niet achterblijven in de wijn. Bentoniet bijvoorbeeld, een natriumkleisoort waarmee je klontjes uit de wijn vist. Grahm wilde bovendien zo min mogelijk stoffen aan zijn wijnen toevoegen, en andere wijnmakers inspireren hetzelfde te doen. Zijn advies: "Begin met druiven die met aandacht op de juiste plek zijn verbouwd, dan komt het vanzelf goed."

Inmiddels moet Grahm erkennen dat zijn voorbeeld door slechts enkele vakgenoten is gevolgd, en dat klanten niet bijzonder geïnteresseerd blijken in ingrediëntenlijstjes. Toch heeft het iets opgeleverd: "Wij zijn nog oplettender wijn gaan maken. We kunnen toevoegingen niet altijd vermijden, maar we denken er nog beter over na voordat we het doen."

Daar raakt Grahm aan een essentieel punt: tegenover de fabrieksmatig geproduceerde wijnen die je voor drie euro in de supermarkt vindt, staat wijn van producenten die zo natuurlijk mogelijk werken, zo niet uit eerbied voor hun land, dan wel uit de overtuiging dat het betere wijn oplevert.

Toch kan de term 'biologisch' dat verschil verbloemen, zegt oenoloog Stan Beurskens (een oenoloog houdt zich bezig met de biochemische kant van de wijnbereiding). Beurskens is eigenaar van het Limburgse wijndomein Sint Martinus en veelgevraagd adviseur. "Neem Nederlandse wijnen. Wij werken met rassen en klonen die goed bestand zijn tegen het Nederlandse klimaat. Dat betekent dat wij minder koper hoeven spuiten tegen schimmel. Maar we mógen ook veel minder spuiten dan de Fransen, zelfs wanneer zij biologisch werken. Het verschil is nog groter met Chili, de regelgeving is daar veel ruimer. En het heet nog steeds biologische wijn."

Beurskens ziet weinig heil in etiketten met ingrediënten. "Geen consument zit te wachten op lappen tekst. Ik vind het complete verhaal van een wijnbedrijf belangrijker: hoe gaat het om met land en compost, met water- en energieverbruik, met ziektebestrijding en het aantal tractorritjes? Hoe meer werk je in de wijngaard steekt, hoe minder je hoeft te rommelen in de wijnkelder."

Dat is ook het credo van (vooral Franse) producenten die zich hard maken voor 'vin naturel': natuurlijke wijn, gemaakt zonder industriële ingrepen. Biologisch geteelde, handgeplukte druiven, verwerkt zonder toegevoegde gist, suikers, zuren en tannines: wijn die ongefilterd en liefst zonder sulfiet de fles in gaat. Sinds de jaren tachtig krijgt deze stroming, ook elders, voet aan de grond. Maar certificering ontbreekt, er is nog lang geen overeenstemming over definitie en benaming: 'vin naturel', 'vin vivant', 'naked wine': ieder gebruikt z'n eigen omschrijving.

Voor de consument wordt het er voorlopig niet duidelijker op. Hoe vind je een wijn met zo min mogelijk toevoegingen, zonder te verdwalen in het woud van ecotermen?

Ingrediënten op het etiket zouden zo gek nog niet zijn: dan kun je in elk geval zelf bepalen of je polyvinylpolypyrrolidon in je glas wilt.

Tips voor de kritische wijndrinker
Welke fles je ook koopt, vaste kosten betaal je altijd: verpakking, accijns, BTW, detailhandel. Voor de wijn zelf blijft maar heel weinig geld over als je een fles van 3 euro koopt. Daar mag je dus niet teveel van verwachten. Wie meer neertelt (boven de 7 euro), krijgt meer wijn voor z'n geld. Je betaalt voor meer aandacht in de wijngaard, en minder 'gerommel' in de kelder.


Veel wijnmakers werken praktisch biologisch, maar hebben geen trek in de kosten en rompslomp van certificering. Hoe kom je daar achter? Goede slijters weten van alles over de mensen die de wijn maken. Vraag ernaar.

Waardeer diversiteit. Proef verschillende wijnen en omarm het idee dat ze jaarlijks anders zijn. Wijn is geen cola.

 

Zie artikel op site van Trouw

© 2008 - 2022 webwinkel Pura Passione en Bio-wijn.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.