Wijninformatie

Wist u dat la bella Italia niet alleen het grootste wijnland ter wereld is qua aantal hectoliters, maar tevens ook het land is met de meeste druivensoorten waar men wijn van maakt?

Een walhalla voor de wijnliefhebber dus want je raakt nooit uitgeproefd in dit land. Bijna een miljoen verschillende flessen wijn worden er jaarlijks geproduceerd, vandaar dat een wijncursus echt helpt om het land qua wijnsoorten en smaakstijlen een beetje te leren kennen.

Een goede website met de meeste druivenrassen en een uitstekende uitleg over het kwaliteitssyteem van de italiaanse wijnbouw is te vinden op www.italiaanse-wijnwijzer.nl

 

Prosecco

Een betaalbare en verrassend lekkere bubbeltjeswijn. Een Italiaans product hoewel de prosecco druif eigenlijk op veel plaatsen zou kunnen groeien. Vooral het Valdobiadene gebied staat er bekend om. Daar komt de "echte" kwaliteitsprosecco vandaan. Het aantal leveranciers is in dit gebied ook het hoogst dus zo onwaar zal deze uitspraak niet zijn. Maar ook prosecco uit andere streken is zeker zo verrassend en lekker. Wist u dat de prosecco de meest verkochte, koolzuurhoudende wijn van de wereld is?

Spumante - frizzante - methode traditionelle, er zijn diverse manieren om een prosecco te maken. Leer meer op de informatie pagina`s.

Grote veranderingen binnen het Prosecco basisgebied

De huidige DOC Prosecco di Conegliano e Valdobbiadene DOC zal vanaf 1 augustus 2010 de status van DOCG gaan krijgen. Wijnen van de oogst 2009 zullen zodoende de eerste zijn die hiervan gaan profiteren. Op het etiket van die wijnen kom als nieuwe naam `DOCG Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore` te staan. De promotie komt precies 40 jaar nadat een zone van 15 gemeentes bij de plaatsen Conegliano en Valdobbiadene erkenning kreeg als DOC. Deze oorspronkelijke ‘Classico` zone wordt nu dus DOCG.

In de afgelopen twee decennia heeft de productie van Prosecco zich sterk uitgebreid tot buiten de oorspronkelijke zone. Vooropgesteld dat de wijn van de proseccodruif gemaakt wordt, zal die, wanneer die uit afgebakende zones in de vlakte tussen Veneto en Friuli vandaan komt, promoveren van IGT tot DOC. Voor alle andere wijnen blijft alleen een IGT over en de nieuwe naam Glera in plaats van Prosecco. Glera is de naam van een druif die als ouder van de prosecco te boek staat. Buiten Italië zullen wijnen met deze nieuwe benaming overigens nauwelijks te zien zijn.

Opvallend bij de nieuwe regels voor de kersverse DOCG en DOC is de verplichte verlaging van de maximaal toegestane opbrengst. Binnen de DOCG gaat die slechts lichtjes terug van 95 naar 90 hl/ha, maar binnen de DOC is er een ingrijpende verlaging van 180 naar 126 hl/ha. Dit betekent dat het productievolume binnen de DOC in 2009 een kwart lager zal uitkomen dan in de voorgaande jaren. Concreet gaat het om ongeveer 50 miljoen flessen minder. De prijzen zullen hierdoor onvermijdelijk onder opwaartse druk komen te staan. Met ander woorden: Prosecco zal duurder gaan worden.

bron: nederlands wijninstituut

 

Rosato

De Rosato kan op drie manieren worden gemaakt:

24 uur de (blauwe) schillen bij de wijn laten, witte en blauwe druiven samen laten gisten voor een beperkte tijd, of na 24 uur van de wijn die bedoeld is om een rode wijn van te maken, een deel af te laten vloeien (rosato). Hierdoor zal het overgebleven sap in de tank meer contact met de druivenschillen hebben en daardoor een intensere geur en smaak krijgen.

Sinds enekel jaren in in Frankrijk nu een andere methode toegevoegd. Er mag 20% witte wijn aan de rosë worden toegevoegd en hiermee samen met de vele stoffen die witten wijn vaak bevatten, worden hele andere wijnen gemaakt. Sterker een smaakvoller, helaas is het totaal onduidelijk wat er aan die wijnen wordt toegevoegd. Jammer dat de wet geen informaiteplicht regelt. Heerlijke wijnen dat wel en een stap in de goede smaakrichting, maar.... helaas geen informatie. (Weinig Bio hier)

Zelf de verschillen testen? Een blush proeven? Maak een afspraak voor een wijnproeverij (vanaf 6 personen),mail naar info@pura-passione.nl of bel 0651222009 voor direct contact.

Ed Baten` Gastronoom sommelier - wijn/spijs specialist

 

Dessertwijnen

Wist u dat de duurste wijnen in de wereld juist de dessertwijnen zijn. (Peter Klosse) Soms worden ze geoogst bij extreme temperaturen (Zoals de Eiswein in Duitsland) of de druiven in de zon te laten drogen (Sicilië), Een nieuwe techniek is ze in de koelcel te bevriezen en dan verder als Eiswijn te behandelen. De Duitse wetgeving steekt hier vooralsnog een stokje voor, maar andere landen (b.v. Nederland ) hebben daar geen last van.

Soms worden druiven bewust zo lang aan de druivenplant gelaten totdat "edele rotting" plaatsvindt. De schimmel op de druif haalt dan deels het vocht uit de vrucht en wat overblijft zijn juist de suikers en andere vaste bestanddelen die nodig zijn om een geconcentreerde zoete wijn te maken. Nadeel van deze wijnen is dat er wat meer sulfiet in het proces nodig is.

Ook kunnen druiven gedroogd worden (Op de zolder van de wijnboer zoals bij de Reciotto di Valpolicella) of in tochtige schuren (Oude Vin Santo techniek) of gewoon in de zon (Moscato di Calgliari), Een aantal wijnboeren zijn ook al overgestapt op een klimaatruimte waar de temepratuur en de vochtigheid totaal wordt gecontroleerd. Een beetje kostbaar, maar de prijs van dessertwijnen is ook hoger dan van de normale wijnen dus bij een redelijke hoeveelheid is zo`n investering terug te verdienen.

Een dessertwijn proeverij organiseren? Neem contact op. Maak een keuze uit onderstaande wijnen als u thuis wilt genieten van deze bijzondere wijnen. Advies nodig? bel gerust 0651 222 009!

 

© 2008 - 2022 webwinkel Pura Passione en Bio-wijn.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.