Amarone is een van de drie koningen van de Italiaanse wijnen.
De subtiel mooie maar ook krachtige wijn met een hoog alcohol percentage en een onderscheidende smaak maakt de Amarone een van de meest kenmerkende wijnen van Italië. Wat maakt nu deze wijn zo bijzonder.
De locatie. Alleen in de Valpolicella een gebied links en onder het Gardameer mag een Amarone gemaakt worden. Een “Geografica Tipica” zie je dan vaak op de fles staan. De Valpolicella Classico regio ligt net boven Verona waar zelfs een keer per jaar de Amarone feesten worden gehouden. Loop dan met een glas door de straten en proef wat de vele wijnboeren te bieden hebben.
Een unieke wijn dankzij een foutje. In de Valpolicella wordt al heel lang een dessertwijn gemaakt, de Reciotto della Valpolicella. Het Gardameer heeft een unieke situatie – zo rond 14 uur waait er bijna dagelijks een valwind die uit het zuiden komt via de Povlakte. Wijnboeren hebben ontdekt dat als je op de kopse kant van de boerderij op de zolder lamellen open zet, gaat die wind door de zolder en is het mogelijk de druiven te drogen. Dit droogproces van de druiven is uniek, dit noemen we “appassimento”. Doel is de druif te laten indrogen.
Reciotto della Valpolicella De naam Reciotto is niet helder te duiden. In de romeinse tijd werd een groot deel van Noord Italië en wellicht ook tot Zwitserland – Oostenrijk Raeticum genoemd en waren de wijnen uit deze streek al een beroemdheid. Litt. Van Vinum Raeticum tot Amarone … History of Viniculture and of Wine-Making Art Hardcover – 21 maart 2013 Engelstalige uitgave B. Avesani.
Het woord Ripasso duid wat beter op wat er gebeurt – ri – passo hij passeert nog een keer. Na droging van de druiven waarbij de druif tot 40% van het vocht verliest wordt deze geperst en volgt een verlengd gistingsproces. Echter wordt bij een alc. Percentage van 12% wordt het gistingsproces gestopt. De wijn is dan minder krachtig maar wel duidelijk zoet. Een rode dessertwijn, heerlijk bij kazen en desserts .
De Amarone is ontstaan toen dit proces niet op tijd gestopt werd. Dit proces duurt tussen de drie en vier maanden en is van cruciaal belang voor het unieke karakter van Amarone. Naarmate de druiven drogen concentreren suikers, zuren, tannines zich. Bijna alle suikers worden omgezet in alcohol 16 – 16,5% wordt er op die manier bereikt.
Door een langere gisting – minimaal twee jaar rijping op grote houten vaten en soms ook deels op kleinere vaten wordt een geweldige wijn gemaakt met veel diepgang.
La Dama produceert twee Amarone’s, waarbij de tweede Amarone uit drie verschillende oogsten is samengesteld en ook meer wijn in kleinere houten vaten.
De basis Amarone La Dama, het wijnhuis waar wij mee werken is een aantal jaren geleden bij een blinde wijnproeverij met 85 collega’s bij de top 5 geëindigd en was de enige die biologisch werkt.
Prijs is ook afhankelijk van de jaargang. Daar kunnen kwaliteitsverschillen tussen zijn. Een Amarone onder de €30 is doorgaans geen succesverhaal en dat is een understatement. Heeft geen zin om aan te geven hoe die gemaakt worden. Wij werken met een absoluut tophuis en een van de weinige die ook nog Biologisch werkt. Dat betekent geen kunstmest, geen pesticiden en zeker er mogen 50 stoffen minder gebruikt worden dan de EU toelaat in het produceren van de wijn. Tijd dat daar eens wat strengere wetgeving komt.
“Baby en Mini” Amarone Zijn van die marketing termen maar is natuurlijk onzin. Elk Amarone huis heeft wel een Ripasso en die wordt gemaakt door een deel van basiswijn nog een tweede gisting. Dat zijn doorgaans wel heerlijke wijnen en wat minder zwaar. Een Amarone uit het zuiden bestaat niet, want de naam is al beschermd en het procedé is ook heel anders. Maar uit b.v. Puglia komen wel wijnen die dicht in de buurt van het profiel van de Amarone komen. Echter proef ze naast elkaar en leer het verschil in diepgang. eerlijk gezegd, ik heb blind ook wel eens Amarone gezegd en had de Piscina della Monache in het glas. Foutje van de sommelier, maar wel compliment voor de wijn.
De smaak
De droging van de druiven zorgt voor een intensieve en stevige wijn. Veel geconcentreerde mineraliteit en dan het typische ‘zachte mondgevoel’ wat de wijn rond maakt, maar nooit zoet. Een wijn voor man en vrouw en heerlijk aan tafel te combineren met lamsvlees – stoofvlees. Vele kazen waaronder blauwschimmel varianten.
Kostbaar
Een Amarone onder de €30,- is zeldzaam en een absoluut bedenksel van een supermarkt keten. Theezakjes houtlagering – u wilt het niet weten. Verwacht tussen de €35,- en €60,- per fles te betalen. Hogere prijzen leveren zelden een betere wijn op. Is meer voor mensen die willen laten zien hoeveel geld ze kunnen besteden aan een fles. Het duurt overigens minimaal 4 jaar voordat de wijn op de markt komt.
De druiven
De lokale Valpolicella druiven zijn toegestaan: Corvina, Rondinella en Molinara. Verhoudingen kunnen de wijnboeren wat mee spelen. De Corvina is de dragende druif.
Wil je een echte top Amarone proberen organiseer een Masterclass Wijn & Spijs, die kunnen we vanaf 8 personen bij jou thuis/werk geven. Of bestel de wijn via deze website.