Top Wit - afdronk 8 sec
Fiano di Avellino DOCG, Colline del Sole, Campania ****
Een DOCG wijn net onder Napels, uit een vooral voor de witte druiven bekende streek. bij het plaatsje Avellino. Prachtige zuivere wijn met veel mineraliteit, in vulkanisch gebied op 30 km van de Vesuvius
Inzetbaarheid: Als drinkwijn / aperetief op het terras in het zonnetje voor degene die een wat zwaardere kwaliteitswijn wil proeven.
Aan tafel: Breed inzetbaar - let op niet te warm - teveel alcohol in de neus en niet te koud - want dan zijn er geen aroma's te proeven. 12 tot 14 graden wordt aanbevolen.
Verder: bij visgerechten. Het allerbeste gaat de wijn bij typische kazen uit Campania (mozzarella, provolone of scamorza) en bij groentengerechten op basis van asperges, friarielli, andijvie, broccoli of peulvruchten zoals boontjes, tuinbonen of cannellini. Naarmate de wijn ouder wordt: vormen de rijke aroma’s vormen met de tijd een mooi boeket waarbij gekonfijte fruitsmaken domineren. In de mond integreren de smaakcomponenten tot een elegant geheel.
Druif: 100% Fiano di Avellino
Kleur: Strogeel met een intense geur
Smaak: een frisse en harmonieuze smaak die goed past bij aperitieve en de meest verfijnde visgerechten.
De oorsprong van Fiano is duizendjarig. De Latijnen noemden deze druif Vitis Apiana, omdat de bijen vooral dol waren op de zoetheid van de druiven. Zeer gewaardeerd in de middeleeuwen, werd gecultiveerd door Carlo D'angiò (1230-1285) vanwege zijn uitzonderlijke smaak eigenschappen.
Van een nieuwe wijnproducent Werkt al jaren biologisch maar door de vele wijngaarden die verspreid over het gebied liggen bijna onmogelijk om deze allemaal onder een bio certificaat te brengen. Echter nu wel bezig dit voor een aantal wijnen te doen. Dus in conversie naar BIO heet dat dan en dat kan 3 tot 4 jaar duren. Vader en dochter werken tesamen en maken uitstekende wijnen in de breedte en doordat het gebied minder bekend is. Kwaliteit voor een betaalbare prijs.